Projekt elnevezése:
Aktív és intelligens friss gomba csomagolási technológiai fejlesztése a Pilze-Nagy Kft-nél
Kedvezményezett neve:
PILZE-NAGY Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Kedvezményezett elérhetősége:
6000 Kecskemét, Talfája tanya 47/B
Támogatási összeg:
56 945 433 Ft
Támogatás mértéke:
50,13%
Projekt azonosító:
GINOP-2.1.1-15-00533
Kivitelezés ideje:
2016.09.01-2018.12.31
A projekt részletes bemutatása:
A projekt átfogó célja egy olyan új intelligens és aktív friss gomba csomagolástechnológiai kidolgozása, amely megőrzi a friss tárolt gomba termék minőségét és tápértékét, miközben eltarthatóságát duplájára növeli és a fogyasztónak egyértelmű tájékoztatást ad a termék állapotáról.
Ez az aktív és intelligens csomagolástechnológia módosított légterű csomagolástechnológián alapszik, amit a gomba speciális életfolyamatainak megismerésével fejlesztünk tovább. A kutatás-fejlesztési munka célja egyrészt feltárni azokat az élettani változásokat, amelyek a gomba sejtekben végbemennek a tárolás során és megtalálni azokat a metabolitokat, komponenseket, amelyek a féligáteresztő csomagoláson belül feldúsulva a gomba öregedését egyértelműen jelzik. Másik célja pedig a laskagomba öregedésének és minőségromlásának nyomon követésére alkalmas intelligens csomagolóanyag kutatása a friss laskagomba és csiperkegomba termékkörben.
A projekt eredményeként egy olyan eddig a piacon nem létező aktív és intelligens csomagolástechnológiával előállított friss laskagomba és csiperkegomba termékcsalád jön létre, amely jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható hasonló termékektől több lényeges tulajdonságban is kedvezőbb:
• 14 napig polcon tartható (az eredeti hét nap helyett),
• úgy, hogy a csomagolt gomba minősége és tápértéke kiváló marad, mert lelassulnak az érési és öregedési folyamatok így például a spóratermelés is, és ezzel együtt csökken a mikrobiális romlás veszélye,
• a termék állapotáról, tárolási körülményeiről a csomagoláson elhelyezett intelligens címke a fogyasztót (és az árukezelőket) megbízhatóan tájékoztatja,
• és a termék a legmagasabb élelmiszerbiztonsági követelményeknek is megfelel.
A technológia alkalmazásával, a termékcsalád forgalomba hozatalával felére csökken az élelmiszer veszteség e termékkategória teljes disztribúciós láncban: a csomagolásnál, a kereskedelmi forgalomban és a felhasználónál. Az új termékcsalád gazdasági előnye, hogy prémiumtermékként magasabb eladási ára miatt és a minőségromlás csökkenésből adódóan növeli az árbevételt és a nyereséget. Megbízható minőségével versenyelőnyt biztosít a többi hagyományosan csomagolt termékhez képest, elősegítve a friss gombafogyasztás növekedését.
A projekt tudományos eredményeként új tudás jön létre a friss laska- és csiperkegomba posztharveszt tárolása során végbemenő anyagcsere folyamatokról, kimutatjuk az éréssel korrelációt mutató metabolitokat, valamint a laska- és csiperkegomba módosított atmoszférájú csomagolási technológiájához és intelligens címkék használatához új ismereteket adunk.
Projekt tényleges befejezési dátuma:
2018.12.31