Projekt elnevezése:
Körforgásos városi biohulladék hasznosítási technológia kidolgozása a laskagomba-termesztés integrálásával
Projekt leírása:
055010 – Környezetvédelemmel kapcsolatos alkalmazott kutatás és fejlesztés
A projekt alapvető célkitűzése egy innovatív, fenntartható erőforrás-gazdálkodást megcélzó városi környezetre optimalizált körforgásos biohulladék hasznosításon alapuló gombatermesztési technológia kifejlesztése.
A projekt részletes bemutatása
A koncepció lényege a laskagomba- és más farontó gombák termesztési rendszerének átformálása és egy moduláris rendszerű, látványos és könnyen kezelhető egységbe csomagolása, amely a városi környezetben működve a helyben rendelkezésre álló biohulladékokat, elsősorban a kávézaccot ártalmatlanítja, miközben élelmiszert állít elő. A letermett gombakomposzt már alkalmas arra, hogy akár talajtakaróként parkokban végső hasznosulást kapjon. A projekt során kifejlesztésre kerülő városi biohulladékok hasznosítását célzó technológia három szakterületen is kimagasló eredményt fog elérni:
Mindhárom területet a maga módján jelentős változások, kihívások érik, ezért a projekt eredményeként megszülető technológia tényleges, a piaci igényekre szabott megoldást tud nyújtani. Projektünk kiemelt innovációs eleme, hogy e három terület összekapcsolásával megoldást találjon a kávézacc szelektív, a biohulladékoktól elkülönített és a mikrobiológiai romlással szemben stabilizált gyűjtésére a háztartásokban, közintézményekben, irodaházakban és éttermekben, és a keletkezés helyén az aromás komponensek kármentesítését megoldja a laskagomba- és más farontó gombák termesztésén keresztül. A fehérkorhasztó farontó gombák – mint a laskagomba is – a micéliumnövekedés során termelt extracellulásris lignolitikus enzimrendszere nagyon hatékonyan tudja bontani az aromás gyűrűt. Ez adja azt a kivételes lehetőséget, hogy a kávézaccban keletkező fitotoxikus anyagok bioremediációjában a gomba micéliumot biotechnológiai eszközként használjuk.
A téma aktualitását az adja, hogy 2024. január 1-től az EU tagállamok számára kötelező a biohulladék szelektív gyűjtése vagy helyben hasznosítása (Európai Parlament és Tanács (EU) 2018/851 irányelve). Az Eurostat 2019-es adatai szerint az EU 28 tagállamában a biohulladék több mint az egyharmadát teszi ki az éves szinten 249 millió tonna települési szilárd hulladéknak, azaz 86 millió tonnát. Mindamellett, hogy a kávézacc nagy mennyiségben keletkezik évről-évre (15 millió tonna/év), kevéssé ismert, hogy magas fenolvegyület tartalma miatt a talajba kerülve fitotoxikus hatásúvá válhat. Jelenleg a kávézacc az egyéb konyhai hulladékokkal együtt a kommunális hulladékok biohulladék frakciójának része, így ennek a frakciónak a hulladéklerakóktól való eltérítése és szelektív gyűjtése miatt fennáll a veszélye annak, hogy nem megfelelő előkezelés miatt a termőföldekbe egyre több kávézaccból kijutó fenolvegyület fog kerülni, amely egy idő után a talajok termőképességét rontja.
A projekt céljai és várható eredménye hozzájárul a biomassza hulladékáramok élelmiszerré alakításához, ami a körforgásos gazdasági szemléletnek és az EU „bioökonómia” koncepciójának is tökéletesen megfelel.
Támogatási összeg:
337 130 000 Ft
Támogatási intenzitás:
72%
Partner:
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Projekt azonosító:
2024-1.1.1-KKV_FÓKUSZ-2024-00083
Kivitelezés ideje:
2025.01.01 – 2026.12.31