A kalapbőr, mint antioxidáns forrás

gomba kalap

A kínai gyógyászatban már évszázadokkal ezelőtt megfigyelték a gombák jótékony hatásait. A XX. században kezdtek biokémiai vizsgálatokat végezni a másodlagos anyagcseretermékek terén.  Régebben a vizsgálatok főleg a méreganyagokra és aromakomponensekre terjedtek ki, manapság az egészséges és tudatos táplálkozás során a gomba tápértéke kerül előtérbe.

Az élelmiszereinkből nagy mennyiségű antioxidáns anyaghoz jutunk hozzá nap, mint nap. A színes ételek elsődleges helyen szerepelnek antioxidáns tartalmuk miatt. A laskagomba széles körben fogyasztott és termesztett gomba, egyes fajai antioxidáns, gyulladáscsökkentő, és rákellenes vegyületeket tartalmaznak. A legjelentősebb antioxidáns hatással rendelkező vegyületek a flavonoidok és a karotinoidok, azonban ezek csak nagy mennyiségben okoznak színváltozást.

A színes kalapú gombák nagy valószínűséggel tartalmaznak valamilyen antioxidáns vegyület. A legnagyobb mennyiségben a kalapbőrben van jelen, de a gomba többi részében is megtalálható, azonban csak kis koncentrációban. A kutatók a fehér kalapú gombákat is megvizsgálták, és ezekben is kimutatható volt antioxidáns tartalmuk.

A kalapbőrben tapasztaltak a legtöbbször színanyag felhalmozódást. Sajnos azonban sok háztartásban szemétként kezelik a kalapbőrt, pedig amellett, hogy fontos taxonómiai és minőségi határozó bélyeg, biokémiai szempontból jelentős antioxidáns hatással bír.

A szabad gyökök az anyagcsere és a baktériumok elleni védekezés során, valamint az ultraibolya- és röntgensugárzás hatására keletkeznek, de bizonyos körülmények között, mint például tartós légszennyezettség, betegségek vagy dohányzás hatására fokozottabban termelődnek.

Az antioxidánsok feladata az, hogy a sejtanyagcsere során felszabaduló nagy reakcióképességű, roncsoló hatású szabadgyököket megkössék, semlegesítsék. A szabad gyökök esetleges túlsúlya sejtkárosodáshoz, akár rákos sejtburjánzásokhoz is vezethet.

A szakemberek azt ajánlják, hogy egészségünk érdekében fogyasszunk minél változatosabb zöldségeket – lehetőleg többféle gombával -, mert így számos antioxidánshoz természetes módon, jobban felszívódva és persze gyorsan juthat hozzá szervezetünk.

(Forrás: Krüzselyi Dániel,phD hallgató, SZIE-ÁOTK Növénytani Tanszék)

 

Még több cikk

laskagomba és zöldségek

Konyhai Tanácsok

Mire vigyázzunk a vásárlásnál? A legfontosabb a gomba frissessége. A friss gomba kellemes illatú, kalapja rugalmas, roppantható, a kalapszél ép, nem szeldelt és enyhén befelé