Pilze-Nagy Kft.

Aktív és intelligens friss gomba csomagolási technológiai fejlesztése a Pilze-Nagy Kft-nél

Tovább »

Bioenergia-termelési folyamatokból származó hulladékok, melléktermékek komplex agrár-környezetgazdálkodási célú hasznosítása

Projekt összefoglalása

A konzorcium tagjai számára az első számú célkitűzés, hogy új, környezetbarát fejlesztéseket valósítsanak meg a bioenergetikai rendszerek hulladékmentesítésére. A projekt fő célja a biogáz, bioetanol, a biodízel előállítása és a biomassza égetése során visszamaradó, eddig fel nem használt, melléktermékek, hulladékok hasznosítása talajerő-utánpótlás és a szennyezett talajok hatékonyabb remediációjának céljából.

Közvetlen célok

  • A bioenergia-termelési folyamatokból származó hulladékok és melléktermékek irányított komposztálási technológiájának kifejlesztése, hazai és nemzetközi szabadalmának bejelentése.
  • A jelentős szervesanyag-tartalmú komposztokra, mint hasznos mikroba populációk hordozóanyagára épülő mikrobiális oltóanyagok kifejlesztése, és kétirányú hasznosítása,
  • egyrészt mezőgazdasági célra egy komposztalapú, mikrobiális termésnövelő készítmény know-how-jának kidolgozása,
  • másrészt környezetvédelmi védjeggyel ellátott, szennyezőanyagok lebontására alkalmas, komposztalapú mikrobiológiai készítmény és alkalmazási eljárás engedélyeztetése.

A projekt során kifejlesztett technológiák és termékek egyedülálló eljárások, melyek lehetővé teszik a megtermelt biomassza mennyiségnek a hosszú távú energetikai hasznosítását oly módon, hogy az energetikai hasznosítás során keletkező magas szervesanyag-tartalmú hulladékokat a termőföldekre visszajuttatható állapotba hozza. Így megvalósulhat a hazai biomassza termelés (mezőgazdasági, erdészeti termékek) teljes körű újrahasznosítása. A komposztálás révén az energia célú hasznosításból származó hulladékok és másodnyersanyagok mennyisége akár 30-60%-kal csökkenthető, továbbá lehetővé teszi a gazdaságosabb kihelyezést. Nemzetgazdaságilag a hazai bioenergetikai hulladékok kezelésére saját nemzeti megoldást nyújt a projekt.

Pályázat: Jedlik Ányos Program (OM-00122/2007.) Időszak: 2008-2010

Powered by: Raster Stúdió