Pilze-Nagy Kft.

A Pilze-Nagy Kft-nél történő helyben telepített vállalatirányítási rendszer bevezetése

Tovább »

GRACED – Új generációs szenzorok az élelmiszer minőségének ellenőrzésére szolgáló holisztikus megoldás részeként

A friss gyümölcs és zöldség iránti fogyasztói igény folyamatos növekedésével együtt nő a mikrobiológiai és kémiai szennyeződés kockázata is. Jelenleg a gyümölcs- és zöldségtermés ellenőrzését a szabályozási követelmények alapján a termőhelyen vagy az élelmiszer-feldolgozó egységben végzik. A legtöbb esetben véletlenszerű minták ellenőrzése történik laboratóriumi módszerekkel, amelyekkel a mérés és az eredmények kézhezvétele között akár két vagy több nap is eltelhet. Az elemzés költség és idő igénye miatt kevesebb ellenőrzés történik, ami magasabb kockázatokkal jár, még azokban az országokban is, ahol nagyon hatékony ellenőrzési mechanizmusok vannak.

Ezenkívül a tesztelés nem valósulhat meg az értéklánc minden lépésénél (egyrészt az idő ráfordítás, másrészt pedig a kapcsolódó költségek miatt), így olyan kritikus pontokon sem, mint a szupermarketek és éttermek, ahonnan a fogyasztó beszerzi a terméket. A GRACED (egy EU által finanszírozott project, amely teljes címe: „Ultra-kompakt, alacsony költségű plazmo-fotonikus bimodális multiplex üzemű szenzor platformok az élelmiszer-minőség ellenőrzésére szolgáló holisztikus megoldás részeként") a fenti igényből kiindulva és a jelenlegi megoldások korlátait figyelembe véve javasol egy új technológiát a szennyező anyagok kimutatására a gyümölcs- és zöldség értéklánc minden szakaszára.

A javasolt megoldás kulcsa egy új plazmo-fotonikus szenzor, amely képes egyszerre, költséghatékonyan és gyorsan (30 perc alatt) mérni az élelmiszeripar számára érdekes (legalább hétféle) szennyező anyagot, különös tekintettel a gyümölcs- és zöldségágazat igényeire. A szenzor egy holisztikus, moduláris megoldás része, amely egyedi mérnöki tervekre, a tárgyak internete (IoT) koncepcióra és a fejlett adatelemzésre épít és ezekkel segíti a szennyező anyagok korai felismerését az értékláncban. A fejlesztés hordozható eszközként is rendelkezésre fog állni, amely lehetővé teszi a szenzor használatát az értéklánc bármely pontján (a termőföldtől az asztalig). A gyors és pontos ellenőrzés elvégzésének lehetősége a termőföldtől az asztalig tartó értéklánc minden szakaszában közvetlenül kapcsolódik az Európai Unió stratégiai céljaihoz (https://ec.europa.eu/food/farm2fork_en).

A partnerek a teljes fejlesztést különféle mezőgazdasági rendszerekben fogják tesztelni: a) hagyományos mezőgazdasági rendszer (Olaszországban) szántóföldi termeléssel, valamint az élelmiszer-feldolgozás soron következő lépéseivel főtt ételek és fagyasztott zöldségtermékek előállítása érdekében, b) újszerű városi gazdálkodási ökoszisztéma (Franciaországban), ami gyümölcsöt és zöldséget termel helyben, és azokat ottani éttermek dolgozzák fel, c) egy rövid, agroökológiai értéklánc (Franciaországban), amelyben a termelők közvetlenül a fogyasztóknak és éttermeknek értékesítenek, d) egy félautomatikus gomba termelő telep, amely szupermarketeknek és nagykereskedőknek értékesít (Magyarországon).

A GRACED technológiát fejlesztő multidiszciplináris csapatot a CyRIC, a Ciprusi Kutatási és Innovációs Központ Kft. vezeti, az EU Horizont 2020 programjának keretében. A projekt nemrég indult el (2021. január 1-én), és három és fél évig fut, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre a technológia fejlesztésére és annak valós körülmények között történő validálására.

A project támogatást nyert az Európai Unió Horizont 2020 kutatás és innovációs programjából a No 101007448 támogatási szerződés szerint. A project a Photonics Public Private Partnership egyik kezdeményezése. A project partnerei: CyRIC - Cyprus Research and Innovation Centre (Ciprus), National Research Council (Olaszország), Tecnoalimenti S.C.P.A (Olaszország), Easy Global Market SAS (Franciaország), Bialoom Ltd (Ciprus), Mutitel (Belgium), Centre National De La Recherche Scientifique CNRS (Franciaország), Sous Les Fraises (Franciaország), Aristotle University of Thessalonini (Görögország), Pour Une Agriculture Du Vivant (Franciaország), AMO GMBH (Németország), Pilze-Nagy Kereskedelmi és Szolgáltató Kft (Magyarország), ISS BioSense S.r.l. (Olaszország), Lumensia Sensors S.L. (Spanyolország)

Powered by: Raster Stúdió