Pilze-Nagy Kft.

TFeszt

IV. Tarhonya Fesztivál
(Hagyományőrző és Gasztronómiai Fesztivál)


Lajosmizse - Városház tér
2015. július 11. szombat

Lajosmizsei Helytörténeti és Kulturális Egyesület -
MIZSETÁP Kft. – Hírös tojás – Pilze-Nagy Kft. rendezésében

Főtámogatók: Lajosmizse város, Hírös tojás, Pilze-Nagy Kft., MIZSETÁP Kft.,
Lajosmizse Város Művelődési Háza és Könyvtára
A rendezvény fővédnöke: Dr. Balogh László Lajosmizse jegyzője

FŐZŐ VERSENY KIÍRÁS

Tarhonyás, vagy tojásos, vagy laskagombás
ételek készítésére
Főzőverseny célja:
- a házi tarhonyával, a tojással vagy a laskagombával, mint fő alapanyaggal készült ételek készítése hagyományos ízekben nagyanyáink receptjei alapján,
- mindennapi ételek készítése újragondolva, a modern gasztronómia lehetőségeit kiaknázva,
- a hagyományos tarhonyával, a tojással és a laskagombával, mint fő alapanyaggal készült ételek népszerűsítése, azok változatos felhasználási lehetőségeinek a bemutatása,
- az amatőr, de annál lelkesebb szakácsok – csoportok bemutatkozása,
- a gasztronómiai hagyományőrzés, valamint
- a Lajosmizsei Helytörténeti Gyűjtemény bővítésének támogatása.

A csapatok 12 m2 versenyfelületet kapnak, melyet a rendezőség jelöl ki.
A főzőverseny kezdete: július 11-én 0600 óra,
befejezése: 1200 óra.
Díjazás: szakmai zsűri és kóstolói (közönség) elismerés alapján.

A verseny szabályai továbbá:
● A versenyzők igénye szerint – előzetes egyeztetéssel! – a rendezők biztosítják a főzéshez szükséges tarhonyát, tojást, laskagombát és a húst. (Az egyéni igények szerinti húst a csapatok szerzik be, amelynek árát a rendezőség a főzőversenyt követően téríti.)
● A rendezőség által adott alapanyagok és térített hús értékének legalább a kétszerese értékű TÁMOGATÓ JEGY-et (amely egyúttal KÓSTOLÓ- és tombola jegy is) kell a főző csapatoknak begyűjteni, majd azzal a rendezőséggel elszámolni.
● A főzés 3 elkülönített verseny kategóriában történik. Más ételek nem készíthetőek, nem kínálhatóak. A főzőverseny kezdetekor nyilatkozni kell, hogy melyik étel, melyik versenyszámban indul.
● A három kategória:
o tarhonyás ételek,
o tojásos ételek,
o laskagombás ételek.
● A versenyben részt vevőkkel szemben a rendezők elvárják: 1.) a főzőhely esztétikus kialakítását, tisztántartását és a hagyományok megjelenítését, 2.) a magas fokú konyha és étkezési higiénia megtartását, valami 3.) az ételek ízléses tálalását, felszolgálását.


A nevezett csapatok az alábbi megmérettetésben vesznek részt:
I. A felkért zsűri a készítés közepette is vizsgálja a versenyzők munkáját, majd a főző csapatok átadják a zsűrinek a kóstolót. Amennyiben valamely kategóriában a résztvevők száma, vagy a résztvevők szakmai összetétele indokolja, úgy menet közben a profi és az amatőr főzők külön kategóriába kerülnek csoportosításra. Kategóriánként 1-1 fődíjas, valamint 2. és 3. helyezett kerül díjazásra.
II. A vendégek és a szponzorok „TÁMOGATÓ - KÓSTOLÓ és tombola jegyet” vásárolhatnak. Kizárólag a jeggyel, kóstolási adagot kaphatnak bármely főző csapatnál. Az összegyűjtött jegyek darabszáma alapján közönségdíj nyerhető minden kategóriában. (A főző csapatok összegyűjtik, majd átadják a zsűri elnökének a „támogató - kóstoló jegyeket”, s aki a legtöbbet gyűjtötte, azé a közönségdíj.)
III. Minden szabályokat betartó és készételt kínáló főzőcsapat elismerő oklevélben, valamint tárgyjutalomban - gomba, tojás - részesül.


Ételt pénzért kínálni T I L O S !
A fenti szabályok be nem tartása a versenyből való azonnali kizárással, és a helyszín elhagyásával jár!


A VERSENY DÍJAZÁSA:
Fődíj:
Vándorserleg, oklevél, és érem
II-III. helyezettek:
Oklevél és Érem
Közönségdíjasok:
Oklevél és Érem
Tarhonya készítők:
Oklevél
Legszebb sátor:
Oklevél


F O N T O S !
A főzőversenyt kedvezőtlen időjárás esetén is megtartjuk!
Ebben az esetben a csapatok maguk gondoskodnak
eső és szél elleni védelemről.


Jelentkezési határidő: 2015. július 08.
Jelentkezés: +36-70/280-69-22 Skultéti Ibolya

Powered by: Raster Stúdió