Pilze-Nagy Kft.

A Pilze-Nagy Kft-nél történő helyben telepített vállalatirányítási rendszer bevezetése

Tovább »

Aktív és intelligens csomagolástechnológia fejlesztés a Pilze-Nagy Kft-nél.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelentése szerint a világ emberi fogyasztásra szánt élelmiszertermelésének egyharmada elveszik, vagy hulladékká válik. Ez körülbelül 1,3 milliárd tonna élelmiszer megsemmisülését jelenti évente. A friss zöldség-gyümölcs termékkategóriában még rosszabb a helyzet, az előállított termékek 45%-a nem kerül emberi fogyasztásra. Miközben a világ egyes részein a mai napig kihívást jelent a lakosság elegendő élelemhez való juttatása. Mindez gazdasági problémát von maga után, mert a hulladékká vált termék mennyiségével arányosan csökken a szektor profittermelése.

A gombák, mint a zöldségek és gyümölcsök, lélegeznek, érnek és öregednek a szedést követően, ami alapvetően befolyásolja az eltarthatóságot és a minőséget a tárolás során. A gombák különösen rövid ideig tárolhatóak, éppen ezért kivételesen fontos ennek a termékkategóriának a tárolás és csomagolás technológia fejlesztése.

A gombák minőségromlását egyrészt a szedésre érett (spóratermelő) termőtestben zajló katabolitikus folyamatok intenzitása, másrészt a nem megfelelő tárolás során elinduló javarészt mikrobiális romlási folyamatok okozzák. A Pilze-Nagy Kft. GINOP-2.1.1-15-2015-00533 számú projektjének során kifejlesztésre kerülő új aktív technológia célja ezeknek a folyamatoknak a lassítása annak érdekében, hogy a friss gomba termékek tovább és jobb minőségben tárolhatóak legyenek.

Az aktív és intelligens csomagolási rendszerek az utóbbi 10 év legeredetibb koncepciói közé tartoznak.

Az aktív csomagolás arra utal, hogy csomagolási módszer aktívan befolyásolja a termék érési, öregedési folyamatait a tárolási idő növelésének érdekében. Alapvetően kétféle módozata létezik: az egyik, amely lényege, hogy a csomagolás érést befolyásoló kémiai anyagokat bocsát ki vagy adszorbeál. A másik technológia elve a mikrobiális romlási folyamatok gátlásán alapul.

Az intelligens jelölő anyagok - „smartlabelling" - alatt pedig azokat az eszközöket értjük, amelyeket a csomagoláson belül helyeznek el azzal a céllal, hogy észlelje és jelezze a termékminőség állapotát, illetve annak változását. Ebbe a kategóriába tartoznak a hőmérséklet/idő indikátorok, atmoszféra indikátorok (pl. a csomagoláson belüli szén-dioxid- és oxigéntartalmat mérők), valamint a romlást jelző indikátorok. Az ilyen intelligens csomagolás egyértelmű tájékoztatást nyúlt a fogyasztónak és az árukezelőnek is a termék pontos állapotáról, így egyszerűbbé válik annak eldöntése, hogy a termék alkalmas-e fogyasztásra. A különböző élelmiszerek (húsok, zöldségek, gombák) tárolására sem alkalmazható univerzális technológia, így ezek ellenőrzéséhez is egyedi megoldásokat szükséges fejleszteni.

Powered by: Raster Stúdió