Pilze-Nagy Kft.

10 éves a Pilze-Nagy Kft. laskagomba alapanyaggyártó üzeme és kutatás-fejlesztési tevékenysége

Cégünk idén ünnepli laskagomba alapanyaggyártó üzemének és a laskagomba termesztéshez kapcsolódó kutatás-fejlesztési tevékenységének 10. évfordulóját. Ebből az alkalomból egy tudományos szimpóziumot rendeztünk 2013.03.01-én a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Kara és az MTA Szegedi Területi Bizottság Mezőgazdasági Szakbizottság Kertészeti Munkabizottság társszervezésében.

A laskagomba termesztés az egyik legfiatalabb kertészeti ágazat, ezért a Pilze-Nagy Kft.-nek is fontos volt az intenzív laskagomba termesztéstechnológia kialakítását lehetővé tevő kutatások szorgalmazása. A 2000-es évek kezdete óta a vállalat egy tucat kutatás-fejlesztési projekt életre hívója, vezetője vagy társkutatója volt. A projektek kapcsán több felsőoktatási intézmény kutatócsoportjával - úgymint a Szegedi Tudományegyetem Mikrobiológiai Tanszéke, az ELTE Mikrobiológiai Tanszéke, a Budapesti Corvinus Egyetem Zöldség- és Gombatermesztési Tanszékével, a Kecskeméti Főiskola Kertészi Főiskolai Karával, a Szent István Egyetem Növényvédelmi Intézetével és Regionális Tudásközpontjával, valamint a Budapesti Műszaki Egyetem Mezőgazdasági Kémiai Technológiai Tanszékével - és független kutatóintézetekkel  működtünk együtt, amelynek eredményeit ismertették a meghívott előadók a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában megrendezett szimpóziumon. Bemutatták többek között a baktériumok szerepét az alapanyaggyártásban, a laskagomba lignocellulóz bontási mintázatának változásait, a Trichoderma zöldpenész által előidézett problémákat és megelőzési lehetőségeket és egy biológiai védekezési módszert a baktériumos foltosodás ellen. Somosné Dr. Nagy Adrienn ismertette a kutatási eredmények hasznosulást a gyakorlatban.

Ezt követően Farkas Sándor, országgyűlési képviselő, a Magyar Parlament Mezőgazdasági Bizottság Kertészeti Albizottságának elnöke köszöntötte az alapanyaggyártó üzemet, és méltatta a Pilze-Nagy Kft.-t kutatás-fejlesztési tevékenységének 10. évfordulóján.

A nap zárásaként vendégeink laskagombából készült ízletes ételkülönlegességeket kóstolhattak meg.

Powered by: Raster Stúdió